Ο Κώστας Ζαχαρής στο «gipedo.eu»!

 

Η απέραντη πεδιάδα του Νέστου σκεπάζει τον μαγικό αυτόν τόπο όπως ένα πελώριο πέπλο ομορφιάς το πιο ελκυστικό στοιχείο της φύσης… Το πνεύμα του θαυματουργού Ιωάννη του Προδρόμου αγιάζει σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της παραδισιένιας αυτής τοποθεσίας, ενώ η έντονη πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων αυτής θέλκει την παρουσία του κόσμου προς το παραθαλάσσιο αυτό «θέρετρο» του Νομού Καβάλας…

Το γαλάζιο της θάλασσας αισθητοποιεί το συναίσθημα του έρωτα, ο γαλάζιος ουρανός ξεπροβάλλει στα μάτια και την καρδιά του επισκέπτη την αυγή κάθε ημέρας, ενώ το σκοτάδι πάνω από τα φώτα και την παραλία του χωριού μετατρέπει το πάλαι ποτέ Κουρού Χουμαγιούν σ’ ένα αθεράπευτα ρομαντικό μέρος, το οποίο από το 1926 και έκτοτε, ονομάζεται, Αγίασμα Καβάλας!

 

 

Το «gipedo.eu» δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί, εκτενώς, στον τόπο στον οποίο εισχώρησε το προσφυγικό στοιχείο, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, γι’ αυτό τον λόγο παρέδωσε την «σκυτάλη», προ καιρού, στον Πρόεδρο του μαγευτικού αυτού χωριού, Κώστα Ζαχαρή, ο οποίος μας μίλησε για όλα όσα χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

«Εγώ κατάγομαι από το Αγίασμα Καβάλας και εργάζομαι στα ελληνικά λιπάσματα της περιοχής, Νέα Καρβάλη. Στον τόπο μας, το 90% των μόνιμων κατοίκων μας δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωργίας, καλλιεργώντας ακτινίδια, βερίκοκα, σπαράγγια και άλλα γεωργικά προϊόντα», είπε, αρχικά, ο κ. Ζαχαρής, στην ιστοσελίδα μας για να προσθέσει στην συνέχεια.  

 

 

«Το χωριό μας περιλαμβάνει αρκετά αξιοθέατα, τα οποία μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης, με αρκετά σημαντικό οικοδόμημα της Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.. Στην συγκεκριμένη ενορία ψάλλει ο πεθερός μου, Σταμάτης Μπολίμος, ενώ το εν λόγω κτίσμα διακρίνεται για τη γραφικότητα του, λόγω της εξαιρετικής κατασκευής του. Ομοίως, ιδιαίτερη εντύπωση στον κόσμο προκαλεί, καθημερινά, ο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το οποίο χτίστηκε, πριν πολλά έη, από πέτρα και είναι εγκατεστημένο στο σημείο το οποίο αποτελεί κοινή διάβαση για τη μετακίνηση του κοινού από το Αγίασμα Καβάλας στην Κεραμωτή και τη Θάσο…

Επίσης, οι πολίτες του χωριού μας τηρούν, ευλαβικά, τις παραδόσεις του τόπου τους, γεγονός το οποίο φανερώνεται από τη διοργάνωση των δύο εορταστικών εκδηλώσεων στην πλατεία του Αγιάσματος κάθε έτος.

 

 

Συγκεκριμένα, στις 22 Σεπτεμβρίου και τη ημέρα την οποία γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος, η πλατεία του Αγιάσματος Καβάλας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου… Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων φροντίζουν, διαχρονικά, για την ύπαρξη ορχήστρας και χωρωδίας στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ τα αρμόδια στελέχη των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων επιμελούνται τις απαραίτητες διαδικασίες για το αντάμωμα του κόσμου…

Η πολιτισμική ακμή στον τόπο μας αποτελεί βασικό μέλημα μας, γι’ αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε την στήριξη των καταστημάτων της περιοχής και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας…», συνέχισε ο κ. Κώστας Ζαχαρής για να προσθέσει.

 

 

 

Στο χωριό μας λειτουργεί ένα φαρμακείο, ένα «Μίνι Μάρκετ», ένα κρεοπωλείο, δύο παντοπωλεία, ένα βενζινάδικο, ένα κατάστημα «ΠΡΟ-ΠΟ», ένα κατάστημα με καφέ, αναψυκτικά και ποτά, ένα μπαρ, ένας φούρνος, ένα κατάστημα λιχουδιές (μπουγάτσες, τυρόπιτες, κ.τ.λ) και ένα ιατρείο. Μάλιστα, το ιατρείο του χωριού μας λειτουργεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από τις 08.00 μέχρι τις 14.30, αφού μόνο τότε μπορεί να εξετάζει τους ασθενείς η γιατρός, κα. Μίνα Χαραλαμπίδου, η οποία διαμένει στην περιοχή της Χρυσούπολης.

Επίσης, το Αγίασμα Καβάλας περικλείεται από μερικές όμορφες ακτές, τα θαλάσσια νεαρών των οποίων είναι πολύ καθαρά, γι’ αυτό άλλωστε τις επισκέπτονται, διαχρονικά, οι τουρίστες, οι οποίοι, μάλιστα, αναλώνουν αρκετές ώρες για μπάνιο και για ξεκούραση στο αναψυκτήριο.  

 

 

Αυτό, βέβαια, το οποίο μας προβληματίζει είναι η μη αξιοποίηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της περιοχής μας. Στον συγκεριμένο χώρο έδρευε επί σειρά πολλών ετών η ομάδα του Μακεδονικού Αγιάσματος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εκλείπει ο αθλητισμός από τον τόπο μας. Δε σας κρύβω, όμως, πως εγώ σε συνεργασία με τον πρώην προπονητή του συγκεκριμένου συλλόγου, Δημήτρη Σιώπη, σκεπτόμαστε να κινήσουμε άμεσα, τις διαδικασίες για την ανασύσταση του ποδοσφαιρικού σωματείου, το οποίο έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις και ευχάριστες στιγμές στο κοινό του χωριού μας».

 

Περισσότερες φωτογραφίες μπορεί να δει κάποιος μέσω του ακόλουθου «λινκ»

https://www.facebook.com/groups/251694554985945/photos/

 

 

 

La Famiglia

Designed and Hosted by Smartcomputer.gr