Ιάλυσος: Ιστορία ενός αιώνα!

Σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του συλλόγου.

Από ialisosfc.gr

Το 1925 ήταν η χρονιά που οι τότε νέοι της Ιαλυσού ασχολήθηκαν, για πρώτη φορά, με το δημοφιλέστερο των σπορ, το ποδόσφαιρο. Αυτοί ήταν οι: Γιώργος Κουφός, Χρήστος και Λευτέρης Μπότσαρης (αδέλφια), Γιάννης Πατούνας, Λάζαρος Καστανάκης, Μιχάλης Κώτης, Σάββας Τζωρτζής, Θεόδωρος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Οικονομίδης, Μανώλης Στέργου, Ηλίας Γεωρ. Κουντούρης, Ηλίας Κ. Κουντούρης, Πρόδρομος Σφυρίου, Παναγιώτης Φιλαλήθης, Λύσανδρος Φραράκης, Γιάννης Ελενίτσας, Παύλος Αργυρίου και Μιχάλης Χατζηδημητρίου.

Συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους ή και με τα γύρω χωριά, στην περιοχή της «Νιοχωρίτισσας», ανεπίσημα.

Το 1929 οι κάτοικοι της Ιαλυσού έκαναν αίτηση, για αναγνώριση του συλλόγου τους με την ονομασία «ΙΑΛΥΣΟΣ».

Η αίτηση υποβλήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1929, στην κεντρική Διοίκηση Χωροφυλακής στη Ρόδο και συνοδευόταν από την ιδρυτική πράξη και από το καταστατικό του συλλόγου.

Την αίτηση αναγνώρισης υπέγραψαν οι:

Καραβόλιας Γεώργιος, Πρόεδρος

Καϊκης Αντώνιος του Σάββα, Αντιπρόεδρος

Κουντούρης Γιάννης του Χρήστου, Ταμίας

Κουντούρης Γιάννης του Γεωργίου, Γραμματέας

Τζωρτζής Σταμάτης του Γεωργίου, Μέλος

Κώστας Κωσταντίνος του Γεωργίου, Μέλος

Στάγκας Στέργος του Μιχαήλ, Μέλος

Χριστόδουλος Μηνάς του Μηνά, Μέλος

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε σε ένα κελί της εκκλησίας και σκοποί του νεοσύστατου σωματείου ήταν η άθληση των νέων και η βοήθεια ( υλική και ηθική ) στις άπορες οικογένειες του χωριού.

Το καταστατικό του συλλόγου αποτελούμενο σπό 27 άρθρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο σύλλογος δεν είχε πολιτικούς σκοπούς. Στη συνέχεια ο Διοικητής της Χωροφυλακής, στις 5 Φεβρουαρίου 1930, επέβαλε στην Διοίκηση των νήσων του Αιγαίου την αίτηση, για την ίδρυση του συλλόγου «Ιάλυσος», στα Τριάντα, μαζί με πληροφορίες για τα μέλη της προσωρινής διοίκησης.

Από αυτές προκύπτει ότι όλα τα μέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι σεβαστοί στο χωριό, χωρίς έντονα πολιτικά πιστεύω και ότι πράγματι, σκοποί του συλλόγου είναι αυτοί, που αναφέρονται στο καταστατικό του.

Τέλος ο Διοικητής της Χωροφυλακής εκφράζει τη γνώμη να αναγνωριστεί και να εγκριθεί η ίδρυση του συλλόγου «Ιάλυσος».

Στις 19 Φεβρουαρίου 1930 ο Γενικός Γραμματέας της Διοίκησης των νήσων του Αιγαίου,  Κριβελλάρι Κουϊρίνο, απαντώντας στον Διοικητή της Χωροφυλακής, αναφέρει ότι, την περίοδο αυτή είναι υπό μελέτη ο νέος κανονισμός για τα αθλητικά σωματεία και τον Ροδιακό αθλητισμό γενικότερα. Γι’ αυτό παρακαλεί τους υπεύθυνους του συλλόγου «Ιάλυσος» να υποβάλλουν νέα αίτηση, όταν ολοκληρωθούν και δημοσιευθούν οι κανονισμοί αυτοί.   

Τέλος ο σύλλογος «Ιάλυσος» δημιουργήθηκε ξανά το 1948 μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα άτομα που αποτελούσαν την διοίκηση του 1948 ήταν οι:

Γιμούκης Αναστάσιος, Πρόεδρος

Στέργου Εμμανουήλ ( δάσκαλος ), Μέλος

Κουντούρης Ηλίας ( Καθηγητής ), Μέλος

Αργυρίου Παύλος, Μέλος